Kókuszliszt az egyik kedvencem

Kókuszlisztes brownie – a csokis sütik királynője

coconut-flour.jpg

 

A kókuszliszt friss bio kókuszhúsból készült. Jó fehérjeforrás,  sportolóknak is ajánlott. Gluténmentes diétázóknak szintén. A  kókuszlisztet válaszd akkor is, ha fogyózol , mivel magas rosttartalma miatt, jóllakottság érzést kelt.

Azért itt nem szabad megállni, mert a kókuszliszt igenis érdemes a kísérletezésre. Először is meg kell barátkozni az állagával. Már az első használatnál szembetűnik, hogy rengeteg, majd két-háromszor annyi folyadékot képes felvenni, mint a búzaliszt vagy más gluténmentes lisztek. A kiszárított, ledarált kókuszhús fokozatosan felszívja a hozzáadott folyadékot, pár perc elteltével sűrű, kicsit grízesnek tűnő masszát eredményez, ami recepttől függően lehet lágyabb vagy tömörebb.

A kiszárított, ledarált kókuszhúsnak nagyon magas a rost-, kalcium- és magnéziumtartalma. Rengeteg benne a kalória (443 kcal/100 g), a zsír (15 g/100g) és a fehérje (18g/100g).

Kedvenc receptem: minden hétvégén ezt gyártom-villámgyors, isteni finom és mindig elfogy:)!

Hozzávalók:

-egy tábla jó minőségű étcsokoládé
(75% vagy 90% os  legyen, én az Aldisat szoktam venni)

-egy fél teavaj/margarin, vagy kókuszolaj

-2 tojás
-csipet só, szódabikarbóna
-4 púpos evőkanál kókuszliszt
-ízlés szerint aszalt vörös áfonya

-édesítő: eritrit vagy ami van otthon

-kókusztej vagy mandulatej szükség szerint

Elkészítés:

A csokit egy kis tejjel megolvasztom majd hagyom kihűlni, ha már nem meleg akkor beleteszem a két felvert tojást, lisztet,szódabikarbónát,vajat, a csipet sót és a vörös áfonyát.Összekeverem ha túl sűrű akkor egy kis tejet adok hozzá,majd sütőpapírral bélelt őzgerinc formába teszem és kb. 30. perc alatt 200 C'-on készre sütöm.Akkor jó, ha a teteje kezd megrepedezni, de belül még puha. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük én házi barack lekvárral szoktam tálalni de csokis fagyival is isteni(cukormentes-gluténmentes szintén kapható az Aldiban)

Címkék: táplákozás